15 Aralık 2012 Cumartesi

3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi hız kesmeden devam-Yılmaz Parlar

3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde 2. Gün
ULUSLARARASI
İşbirliği Platformu’nun (UİP) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde düzenlediği 3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi (13-14-15 Aralık, 2012) İstanbul Çırağan Sarayı’nda Avrupa, ABD, Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri ve Balkanlardan 42 ülkenin katılımıyla devam ediyor. Dünyanın gözünü İstanbul’a çeviren zirve, siyaset, dış politika, enerji ve ekonominin liderlerini bir araya getiriyor.


K

ıtalararası bir köprü niteliği taşıyan İstanbul’da 3. kez düzenlenen Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, 42 ülkeden İstanbul’a gelen dünya liderlerini ağırlıyor. Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde gerçekleştirdiği zirvenin ikinci gününde, “Küresel düzenin şekillenmesinde genç liderlerden beklentiler”, “Avrasya’nın Potansiyel İşkadınlarının küresel dengedeki rolü”, Uluslararası müteahhitlik hizmetleri açısından Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Bölgeleri’nde yeni fırsatlar ve projeler”, “Paranın kaynağında oyunun kuralları yeniden yazılıyor” “Savunma ve Güvenlik” ve “Önümüzdeki on yılda gıda ve suyun artan önemi-Sudan sebepler tansiyonu yükseltir mi?” konularında oturumlar gerçekleştirildi. Zirvenin ikinci gününe Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Turalay Kenç, Irak İmar ve İskan Bakanı Mohammed Sahib Alderajy gibi önemli isimler konuşmacı olarak katıldı
.
Zirvede konu

şan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Tüm inşaat malzemelerinde belirli bir konuma geldik. Artık Türkiye, inşaat malzemesi üretiminde yeni başarılara imza atarken, yeni özellikler ararken, dünyayla bütünleşmiş modüler malzeme üretiminde de ciddi mesafeler almaktadır'' dedi. Müteahhitlik alanında Türklerin dünya genelinde çok sayıda başarılı projeye imza attığını da vurgulayan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Tarlada kimin daha çok eme

ği varsa harmanda da o bulunsun. Bizler artık dünya çapında işi bilfiil yapan insanlar olarak oyun kurucu da olmak istiyoruz. Proje organize eden, dizayn eden, kentsel tasarımı, yol tasarımını, marka projesini yapan, ülkelerin ve şehirlerin marka değerini artıran yeni projeleri beraber yapmak istiyoruz. Hem o işte oyun kurucu olalım hem de daha çok kaynak temin edelim. Zahmeti biz çekiyoruz, kaynağı da biz temin edelim istiyoruz. Bu, komşu ülkelerin beraberce teknik müşavirlik sistemini geliştirmesinden geçiyor. Önümüzdeki süreçte hem ara teknik elemanlarımızı geliştireceğiz hem de arkasında becerisi yüksek teknik müşavir sistemi olan bir konum getirerek komşu ve kardeş ülkelerle ortaklaşa çok daha güzel projeler yapmanın arifesindeyiz. Şu anda dünyanın her yerinde iş yapabilecek yaklaşık 200-250 müteahhidimiz oluştu. Önümüzdeki süreçte bunu çok daha ciddi şekilde geliştirmek zorundayız. Hem müteahhitlerimiz çok daha beceri kazanacak hem de teknik müşavirlik sistemimizi daha ön plana çıkaracağız. Denetimi artırarak kaliteli iş yapacağız.''


İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise ''Dünyanın güç ekseni kaydı. Eskiden dünya gücünün ekseni batı medeniyetindeydi. Üretimin de tüketimin de ağırlığı batı medeniyetindeydi. Son 10 yılda çok net bir şekilde gördük ki üretimin de tüketimin de ağırlığı batıdan doğuya doğru kayıyor. Doğu ülkelerine gittiğimde hızlı gelişimine çok şaşırıyorum. Dünyanın son yıllarda yaşadığı ikinci büyük değişim de son 3-4 yıldır boğuştuğu krizdir. Bu kriz, dünyadaki birçok sistemi sorgular hale getirdi. Ekonomik açıdan başlamasına rağmen, AB'de çok ciddi politik tartışmalara sebep oldu. Yarınların şekillenmesinde son yaşanılan krizin belirleyici olacağını düşünüyorum” dedi.
Cumhurba
şkanı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, inşaat sektörünün 2010'dan sonra yıllık yüzde 17-18 gibi bir büyüme oranı gerçekleştirdiğini belirterek, ''Türkiye 2010'da dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhit firması içinde 33 firma ile Çin'den sonra 2.sırada yer almıştır'' dedi. Hürmüzlü, 1972-2010 arasında Türk firmalarının yurt dışında 6 bin proje üstlendiğini, bu projelerin maliyetinin 187 milyar dolar olduğunu söyledi. Türk firmaların 89 ülkede bayrak dalgalandırdığını anlatan Hürmüzlü, gelecek dönemde Suudi Arabistan, Hindistan, Cezayir, Kuveyt ve Irak'ta 'da önemli alt yapı yatırımlarının yapılacağını kaydetti. Hürmüzlü, Türkiye'nin ağır sanayiye ağırlık verdiğini belirterek, ''O yüzden müteahhitlik firmalarında bir değişikliğe ihtiyaç var. Alt yapı, üst yapı projelerinden çok enerji, mühendislik hizmetleri ve teknolojik projelere girmek gerekir. Bunu da gördüğümüz ka
darıyla firmalarımız en iyi şekilde yapıyor''' diye konuştu.
İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, ABD'de yapılan bir araştırmaya göre 1900'lerin başındaki en büyük 100 şirket ile bugünkü en büyük 100 şirket arasında yüzde 85-90'lık bir değişim-dönüşüm yaşandığını belirterek, ''Bu dönüşümü yakalayan şirketler yaşamayı sağladı, dönüşüme adapte olamayanlar ise yarıştan düştü'' dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derne
ği (TGSD) Başkanı Cem Negrin ise son yılların milyonerlerine bakıldığında gençlerin inanılmaz işler başardıklarının görüldüğünü söyledi. Negrin, ''Her şey mümkün. Aklı çalışan, fikri olan, ortaklarını bulan, bir şekilde ekonomisini düzelten herhangi birisi dünya çapında ünlü biri olabilir. Gençlerin buna inanması gerekir'' dedi.
Bo
ğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi: 2010 yılında ilk defa düzenlenen, 17 ülkeden 963 delegenin katımıyla gerçekleşen zirvenin teması “Uluslararası İlişkilerin Geleceği ve Bölgesel Ortaklık Fırsatları”ydı. 23-25 Kasım 2011’de yine İstanbul’da yapılan ikinci organizasyon, ülkelerin politik ve ekonomik alanlarda önemli katılımcılarıyla gerçekleşti. “Yeni Ortaklıklar ve Komşularla İlişkilere Dayanan Güven” temalı ikinci zirveye 36 ülke katıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Antalya'da Zafer Partisi Rüzgarı-Antalya Ocak 2025 Mitingi-Yılmaz Parlar

Siyaset Ekonomi Turizm Otomotiv Gayrimenkul Sağlık Gıda Bilişim Teknoloji Gastronomi Kitap Kadın Sanat Sinema Spor Tekstil Dünya Sektörler ...